Bookspirit
Добре дошли в Bookspirit!
За да имате достъп до фен-преводите ни и разделите за лично творчество, трябва да влезете в профила си.
Ако все още не сте наш потребител, заповядайте при нас.
Регистрацията отнема само няколко минути!

Silver (aдминистратор)


За книги, преводи и всичко, което правим през свободното си време.
 
ИндексКалендарВъпроси/ОтговориТърсенеРегистрирайте сеВход

Share | 
 

 Икономически университет - Варна

Go down 
АвторСъобщение
peev
Читател
avatar

Брой мнения : 4
Points : 10
Reputation : 0
Join date : 02.09.2010
Age : 32
Местожителство : Свищов/Поморие

ПисанеЗаглавие: Икономически университет - Варна   Пон Сеп 06, 2010 5:40 pm

Икономическият университет е от категорията висши държавни училища, които съгласно чл. 17 (ал. 3) от ЗВО провеждат “подготовка в една или две основни области на науката или културата и отговаря на изискванията...” Той е “университет с наименование, отразяващо спецификата му.”

Учебният процес в Икономическия университет се осъществява по 17 специалности в две форми на обучение - редовна и задочна. За своята 90-годишна история университетът е подготвил над 50 000 специалисти. Сред тях са и много чужденци от около 60 националности от различни континенти.

Днес в университета се учат над 12000 български и чуждестранни студенти. В него преподават 270 редовни преподаватели, от които 120 са хабилитирани. Те са обединени в 20 катедри, групирани в четири факултета и един департамент.


Работеща академична среда се създава и чрез изграждането на съвременна и функционална материална база. Учебните занятия се провеждат в основната сграда (ректората) и в учебен и научноизследователски блок 2.

Университетът разполага с просторни аудитории, аула, оборудвана със съвременни средства, приветливи семинарни зали, конферентна зала, читалня и богата библиотека. Компютърните зали, лабораториите, фонетичните кабинети са на разположение на студентите както по време на упражненията, така и за самостоятелна подготовка. В помощ на учебния процес е отдел “Информационни технологии и обслужване”, който осъществява поддържането на системен и приложен софтуер, локални мрежи за обучение и организира ползването на компютърната техника.

В модерния закрит спортен комплекс има голяма зала за спортни игри, зали за художествена гимнастика, тежка атлетика и борба, обща физическа подготовка, тенис на маса, шах, лечебна физкултура, възстановителен център и др. На брега на Варненското езеро се намира учебно-спортната студентска гребна база на университета.

Акредитацията е признаване от Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) на съответствието на дейността и качеството на обучението във висшето училище със Закона за висшето образование и държавните изисквания (чл. 75/1/ от Закона за висшето образование).

Тя дава право на висшето училище да осъществява дейността си и да провежда обучение съобразно получената оценка. Оценяването се извършва по четиристепенна оценъчна скала, включваща оценките: много добра, добра, задоволителна, незадоволителна. Акредитацията е с валидност 6 години, когато получената оценка е “много добра” или “добра”, и с валидност 3 години при “задоволителна” оценка. При незадоволителна оценка се отказва акредитация. Висшите училища нямат право да провеждат обучение по неакредитирани специалности и да издават на завършилите ги лица дипломи.

През 2006 г. ИУ - Варна премина успешно процедурата за акредитиране. С решение на НАОА от 9.02.2006 г. на Икономически университет - Варна се дава редовна акредитация с най-висока оценка за шестгодишен срок.

След проведена процедура за изменение на определения капацитет при институционалната акредитация, акредитационният съвет на НАОА с решение от 4.12.2008 г. измени капацитета на ИУ - Варна от 10 000 на 12 500 студенти и докторанти.

Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
 
Икономически университет - Варна
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Bookspirit :: Наука и образование :: Висше образование-
Идете на: